Caviakorrel

De Metazoa caviakorrel is een geperste brok van 3 mm doorsnede. Dit caviavoer dient onbeperkt gevoerd te worden naast  goed hooi. Daarom wordt het ook aanvullend diervoeder genoemd. Een cavia heeft ook hooi nodig voor een goede stofwisseling. Sommige fabrikanten noemen hun caviakorrel volledig diervoeder. Dit is doorgaans niet correct. 

IMG_0798  Cavia's

Deze korrel bevat een zeer hoog vitamine C gehalte (5000 mg/kg). Dit is belangrijk voor een cavia, omdat ze zelf geen vitamine C uit hun voeding aan kunnen maken.  Het kenmerk van in water oplosbare vitamines zoals vitamine C is dat je niet snel een overdosis zult krijgen. De opgeloste vitamines 'spoelen' weg wanneer je lichaam ze niet opneemt. Dat betekent ook dat een grote dosis in één keer weinig effect zal hebben, het wordt afgevoerd wanneer er 'niets voor ze te doen is'. Alleen al daarom is opname met de voeding en uit de voeding aan te raden. De andere voedingstoffen zorgen er dan voor dat het lichaam de vitamine ook daadwerkelijk absorbeert.

Er zitten grote verschillen in de opnamecapaciteit van cavia's ten aanzien van vitamine C. Wij hebben er daarom voor gekozen om een ruime hoeveelheid vitamine C aan de korrel toe te voegen zodat ook cavia's die het moeilijk op kunnen nemen en dieren die plotseling een grote hoeveelheid nodig hebben aan hun trekken komen. Als dagelijkse behoefte kun je in verband met de grote verschillen in opnamecapaciteit van cavia's 10-50 mg per dier per dag aanhouden. Met als maximum resp. 1400-7000 mg per dag. Met deze korrel kunnen de cavia's dus niet teveel vitamine C binnen krijgen. Cavia's halen met deze korrel op een gezonde manier snel een mooi eindgewicht en komen in een goede tentoonstellingsconditie.

Hooi

Het beste hooi voor cavia's is een niet te eiwitrijk hooi. Dit is te zien aan de hoeveelheid blad in het hooi. Gras heeft stengels en bladeren. Er moeten dus veel grasstengels in zitten. Het mag gerust zeer grof zijn, omdat het vooral gaat om de ruwe vezels die een cavia via het hooi binnen moet krijgen. Dit is belangrijk voor zijn maag-darmstelsel en komt zo zijn gezondheid ten goede.

Productspecificaties
Doorsnede: 3 mm.
Voer advies: 20-50 gram per dier per dag
Samenstelling
Bijprod. soja ind. bijprod.oliehoudende zaden, luzerne, graanbijprod., gerst, mais, tarwe, bietenpulp, bijprod. zoetw. ind., lijnzaad, plant.olie, vit.C, koolzure voederkalk, mineralen en vitaminen, monocalciunfosfaat, zout, suiker, aminozuren.

Analyse

Inhoud Percentages
Ruw eiwit 21.00%
Ruw vet 4.6%
Ruwe celstof 9.8%
Ruwe anorganische stof 8.3%
Calcium 1.19%
Fosfor 0.59%
Magnesium 0.35%

Toevoegingsmiddelen

Inhoud Hoeveelheid per kg Vitamine A 20.999 I.E.
Vitamine D3 3.600 I.E.
Vitamine E (DL-a-Tocof.acet.) 150 mg
Vitamine C 5.000 mg