Paardenvoer - een heel verhaal

Metazoa paardenvoer FitRight luzerne supplement balancer

Paardenvoer gezond en natuurlijk

Gezond paardenvoer is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Paarden zijn herbivoren en hebben daarom paardenvoer nodig dat voornamelijk bestaat uit vezelrijk voedsel. In dit artikel zullen we enkele belangrijke factoren bespreken waaraan gezonde paardenvoer moet voldoen.

Ruwvoer is de basis van het rantsoen van paarden en moet beschikbaar zijn in voldoende hoeveelheden. Ruwvoer kan bestaan uit hooi, gras, voordroog of kuil. Die laatste 2 kunnen echt voor gezondheidsproblemen zorgen wanneer de kwaliteit niet goed is. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat het ruwvoer altijd van goede kwaliteit is en vrij van schimmels, stof en andere verontreinigingen.

Energie en eiwitten zijn beide essentiële voedingsstoffen voor paarden, maar moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn in het rantsoen. Te veel energie kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen, terwijl te weinig eiwitten kunnen leiden tot spierafbraak en een slechte conditie. Metazoa kan je hierover gratis adviseren. Metazoa heeft daar een geheel eigen visie over ontwikkeld die ondersteund wordt door dierenartsen.

Paarden hebben ook voldoende vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Deze voedingsstoffen zijn onder meer belangrijk voor de groei, het onderhoud en de reparatie van weefsels, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Vitaminen en mineralen kunnen worden toegevoegd aan het dieet door middel van supplementen of door het voeren van voedingsstoffenrijke voedingsmiddelen.

Paarden zijn gevoelig voor insulineresistentie en hoefbevangenheid, dus het is belangrijk om de inname van suikers en zetmeel uit met name granen te beperken. Suikers en zetmeel worden voornamelijk aangetroffen in granen en andere geconcentreerde voedingsmiddelen. Het is daarom aan te raden om de inname van deze voedermiddelen te beperken en te kiezen voor vezelrijk voedsel.

Water is essentieel voor de gezondheid van paarden en moet altijd beschikbaar zijn. Paarden hebben 30 - 50 liter water per dag nodig, maar de behoefte kan toenemen tijdens warm weer of bij zware lichamelijke inspanning. En is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het paard.

Paarden hebben een regelmatig voerschema nodig om hun spijsverteringssysteem goed te laten functioneren. Paarden zijn geen herkauwers en hebben een maag van ongeveer 15 liter. De pens van een koe (een herkauwer) is doorgaans 200 liter. Een paardenmaag moet dus voortdurend gevuld zijn omdat er anders kans is op maagzweren. Een paard dient dus gedurende nagenoeg de hele dag over ruwvoer te kunnen beschikken. (vandaar dat Metazoa ook steeds als advies geeft: "Onbeperkt ruwvoer") Dit in tegenstelling tot een koe. Die zou tussen de voerbeurten prima urenlang zonder voer kunnen staan. Dan gaat ze herkauwen.

Als norm houden we voor paarden aan: 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer per dag. Dit is hoger dan dat de andere fabrikanten aan houden. Metazoa houdt daarbij namelijk al meteen rekening met het feit dat een deel van het ruwvoer verknoeid wordt. Daarnaast verdringt een brok met granen een groot gedeelte van de het ruwvoer dat een paard wil eten. Dit kan oplopen tot een verdringing van 0,8 kg ruwvoer door 1 kg krachtvoer. Voor de volledigheid: Dit is dus niet gezond voor een paard.

Paarden zijn gevoelig voor veranderingen in hun rantsoen en het is daarom belangrijk om voedselveranderingen geleidelijk door te voeren. Veranderingen in het Rantsoen kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Meer hierover is te lezen in ons reset protocol.

Vragen kunt u mailen naar:
Info@Metazoa.nl
of bel:
085-0787979
Metazoa paardenvoer FitRight luzerne supplement balancer
Metazoa paardenvoer MuscleFit HP23
Metazoa paardenvoer FitRight timothee supplement balancer
Metazoa paardenvoer FitRight esparcette supplement balancer