Voeding

Concreet maakt Metazoa diervoeding, maar we hebben het liever over het juiste voedingsplan. Lees hier onze unieke visie op diervoeding.

Metazoa. Exact wat ze nodig hebben.

Dieren zorgen goed voor ons. Ze geven steun en volgens velen onvoorwaardelijke liefde. Met dieren bezig zijn geeft ontspanning en voldoening. En het mooie is dat ze daarbij zo lekker zichzelf blijven.

Andersom is goed voor een dier zorgen nog niet zo makkelijk. Eten, spelen, rusten, bewegen … een dier doet het op zijn eigen manier. Ondanks goede bedoelingen worden hun behoeften helaas vaak onvoldoende begrepen. Bij 33,4 miljoen gezelschapsdieren en 450.000 paarden in Nederland geeft dat simpelweg nog te veel problemen.

Dierenwelzijn is een logische optelsom van goede behuizing, de benodigde bewegingsruimte, medische kennis, natuurlijk gedrag en goede voeding. Maar wat is goed voer? Is dat voer dat aan de wettelijke normen voldoet? Met natuurlijke ingrediënten? Gevarieerd? Vers? Verrijkt met mineralen of vitamines? De meningen hierover lopen zoals altijd flink uiteen en er wordt vaak op symptomen ingegrepen zonder naar het totaalplaatje te kijken.

Dat is de reden waarom Metazoa is ontstaan. Tijdens het fokken van exotische dieren verbeterden en verdwenen gezondheids- en gedragsproblemen bij alpaca’s, kangoeroes en emoes door oorzaken op te sporen en rantsoenen aan te passen. Het juiste voer was niet te koop en oprichter Marc Jansen raakte gefascineerd door wat er allemaal mogelijk is met dierenvoeding. Dertig jaar verder weten we uit de praktijk dat voeding in 90% van de gevallen de sleutel is. Zelfs dierentuinen weten ons te vinden voor advies. Onze visie steunt op twee grondbeginselen:


1. De oorsprong van een dier
Om te snappen wat dieren nodig hebben moet je de evolutionaire reis kunnen overzien. Van het eerste leven tot het ontstaan van de soort en daarna hoe een soort zich in miljoenen jaren heen genetisch en fysiologisch heeft ontwikkeld. We kijken hoe het dier aan voedsel kwam. Of het in groepen leefde of solitair. Of het een jager of een prooidier was en hoe het zich verdedigde tegen gevaar.

2. Ons dier is modern
Sommige dieren staan nog dicht bij hun voorouders, anderen hebben zich inmiddels genetisch flink aangepast. Daar komt bij dat een huis- of staldier een andere leefstijl heeft dan zijn voorouder, met gevolgen voor de energiebehoefte. Er zijn voedingsstoffen die het minder of juist extra nodig heeft en er zijn stoffen die overbodig of zelfs schadelijk zijn en die veel dieren in de praktijk helaas wel binnenkrijgen.

Voeren vanuit een breder perspectief

Concreet maakt Metazoa voer en supplementen, maar we hebben het liever over het juiste voedingsplan. Om dat samen te stellen, verbinden we de kennis van uiteenlopende wetenschappelijk domeinen: evolutieleer, biologie, fysiologie, biochemie, natuurkunde, scheikunde, psychologie en natuurlijk voedselproductie. Die kennis leert ons wanneer de stofwisselingsketen optimaal functioneert. Hoe van voedsel brandstof wordt gemaakt en welke scheikundige elementen daarvoor nodig zijn. Die kennis delen we graag en zo begrijpelijk mogelijk. Zodat iedereen zijn dieren kan voeren vanuit een goed beredeneerd plan. En dat heeft effect op het welzijn van dieren. Want een goede nutritionele balans bevordert het zelfhelend mechanisme en voorkomt veel fysieke en mentale problemen bij onze dieren. Nu en in volgende generaties.

Paarden

Voer zonder onnodige toevoegingen en ballaststoffen is exact wat er nodig is voor een gezond en gelukkig paard.

Al onze producten voor paarden

Exotische dieren

Exotische dieren staan dicht bij de natuur en hebben daarom een specifiek voedingsplan nodig om gezond te blijven.

Al onze producten voor exotische dieren