
Tot de mens 14.000 jaar geleden begon met landbouw liepen paarden rond in de vrije natuur. Er werden geen granen verbouwd en spelt en tarwe bestonden nog niet. Tegenwoordig krijgen veel paarden kilo’s granen te eten en daar heeft hun vertering zich daar tijdens de evolutie niet op aangepast. Het probleem is dat in granen zetmeel zit, die bestaan uit ketens glucosemoleculen die moeten worden afgebroken. Dat gebeurt door een enzym genaamd amylase. Paarden produceren te weinig amylase om het zetmeel in granen goed te verteren. Het gevolg: de onverteerde zetmeelmoleculen komen in de dikke darm terecht, waar slechte darmbacteriën ze afbreken. Daarbij ontstaan gifstoffen die de darmgezondheid aantasten en daarmee een scala aan gezondheidsproblemen bij het dier kunnen veroorzaken. Het verband tussen een slechte darmgezondheid en een ziek paard wordt niet door iedereen gelegd.
Paarden zijn dus ingericht op vetverbranding, die gelijkmatig energie levert, zodat de spieren vanuit rust en kracht werken in plaats van korte explosies. Een goed gebalanceerd menu voor paarden bestaat daarom voor het overgrote deel uit ruwvoer (hooi en/of gras). Maar dat geeft niet zoveel variatie als grazen in de vrije natuur. Er zitten veel minder grassoorten, verschillende kruiden en ander voedingsbronnen (bomen/boombast/struiken/padden-stoelen/kleimineralen) in dan eigenlijk nodig zijn. Met ons huidige ruwvoer alleen kan je dier een tekort krijgen aan mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen zoals eiwitten.
Paarden krijgen naast ruwvoer vaak muesli, brok en slobber waarin granen, melasse en soja verwerkt zijn. Daarmee krijgt een paard veel ballaststoffen binnen die problemen in gezondheid en gedrag kunnen veroorzaken. Je paard is eraan gewend en vindt het lekker, maar het is niet goed voor het spijsverteringskanaal en algehele metabolisme.
In de praktijk heeft je paard naast 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer, aanvulling nodig van een supplement met hoogwaardige, exact samengestelde mineralen en vitaminen voor een optimale werking van het immuunsysteem. En eiwitten (HP23) voor de opbouw van spieren, banden, pezen en organen. Dat is nog eens extra belangrijk voor paarden waarmee wordt getraind. Dat is de basis van de methode van Metazoa. Suppletie die aanvult wat je paard in het ruwvoer van vandaag mist. Zo natuurlijk mogelijk en vooral zonder schadelijke ballaststoffen.
Het mooie is dat een paard zelf zijn behoefte aan mineralen en vitamines aangeeft. Met name van de Fitright producten (vitamine en mineralen) zal het paard in het begin heel veel kunnen eten. Zodra de tekorten zijn aangevuld gaat het paard vanzelf minderen. Dit kan per week verschillen, want het is een natuurlijk proces. Hoe sneller het paard eet, hoe meer mineralen het nodig heeft. Om je te helpen is het raadzaam de volgende stappen van het protocol te volgen.