Metazoa reset protocol

Wil je je paard gezond over laten stappen op Metazoa? Gebruik dan ons reset protocol.

Als je overschakelt op Metazoa, is dat voor je paard en jou best even wennen. Daarom hebben we een protocol ontwikkeld waarbij je kan kiezen tot welk level je wilt gaan:

Level 1: met FitRight vitaminen en mineralen aanvullen naast het huidige voer
Level 2: de zoete brok afbouwen tot de helft
Level 3: ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 als basismenu

Je kunt volledig overschakelen op Metazoa of bijvoorbeeld alleen voor de aanvulling kiezen van level 1 of 2. Jij beslist, want als ruiter ken je je paard als geen ander en ook het dier zelf zal van nature aangeven wat goed voor hem of haar is.

Naast producten van Metazoa, blijf je altijd ruwvoer aan je paard geven. Dit is de basis van het voedingsmenu. De voedingsstoffen die ruwvoer mist, vult Metazoa aan. Onze NaturalFit-producten zijn natuurlijke varianten van ruwvoer. Volledig vrij van onnodige toevoegingen.

Door de drie stappen van deze aanpak te volgen geef je je paard een soepele overgang naar een verantwoord menu. Maar laten we eerst even uitleggen waarom dat is.
Naar producten

Van suikerverbranding naar vetverbranding

Tot de mens 14.000 jaar geleden begon met landbouw liepen paarden rond in de vrije natuur. Er werden geen granen verbouwd en spelt en tarwe bestonden nog niet. Tegenwoordig krijgen veel paarden kilo’s granen te eten en daar heeft hun vertering zich daar tijdens de evolutie niet op aangepast. Het probleem is dat in granen zetmeel zit, die bestaan uit ketens glucosemoleculen die moeten worden afgebroken. Dat gebeurt door een enzym genaamd amylase. Paarden produceren te weinig amylase om het zetmeel in granen goed te verteren. Het gevolg: de onverteerde zetmeelmoleculen komen in de dikke darm terecht, waar slechte darmbacteriën ze afbreken. Daarbij ontstaan gifstoffen die de darmgezondheid aantasten en daarmee een scala aan gezondheidsproblemen bij het dier kunnen veroorzaken. Het verband tussen een slechte darmgezondheid en een ziek paard wordt niet door iedereen gelegd.

Paarden zijn dus ingericht op vetverbranding, die gelijkmatig energie levert, zodat de spieren vanuit rust en kracht werken in plaats van korte explosies. Een goed gebalanceerd menu voor paarden bestaat daarom voor het overgrote deel uit ruwvoer (hooi en/of gras). Maar dat geeft niet zoveel variatie als grazen in de vrije natuur. Er zitten veel minder grassoorten, verschillende kruiden en ander voedingsbronnen (bomen/boombast/struiken/padden-stoelen/kleimineralen) in dan eigenlijk nodig zijn. Met ons huidige ruwvoer alleen kan je dier een tekort krijgen aan mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen zoals eiwitten.

Paarden krijgen naast ruwvoer vaak muesli, brok en slobber waarin granen, melasse en soja verwerkt zijn. Daarmee krijgt een paard veel ballaststoffen binnen die problemen in gezondheid en gedrag kunnen veroorzaken. Je paard is eraan gewend en vindt het lekker, maar het is niet goed voor het spijsverteringskanaal en algehele metabolisme.

In de praktijk heeft je paard naast 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer, aanvulling nodig van een supplement met hoogwaardige, exact samengestelde mineralen en vitaminen voor een optimale werking van het immuunsysteem. En eiwitten (HP23) voor de opbouw van spieren, banden, pezen en organen. Dat is nog eens extra belangrijk voor paarden waarmee wordt getraind. Dat is de basis van de methode van Metazoa. Suppletie die aanvult wat je paard in het ruwvoer van vandaag mist. Zo natuurlijk mogelijk en vooral zonder schadelijke ballaststoffen.

Het mooie is dat een paard zelf zijn behoefte aan mineralen en vitamines aangeeft. Met name van de Fitright producten (vitamine en mineralen) zal het paard in het begin heel veel kunnen eten. Zodra de tekorten zijn aangevuld gaat het paard vanzelf minderen. Dit kan per week verschillen, want het is een natuurlijk proces. Hoe sneller het paard eet, hoe meer mineralen het nodig heeft. Om je te helpen is het raadzaam de volgende stappen van het protocol te volgen.

Level 1: Mineralen en vitaminen aanvullen

Producten: FitRight (SuperFit), MuscleFit HP23, gezonde beloningssnoepjes
Periode: 6 tot 8 weken

Wat ga je doen?
Je geeft gewoon het ruwvoer, zoals hooi, (ca. 2% van het lichaamsgewicht) en wat je normaal aan je paard voert. Daarnaast ga je tekorten aanvullen met mineralen en eiwitten:


Wat kun je merken?
Je paard kan soepeler en als het normaal nerveus is wat rustiger worden. Het kan wat meer zelfvertrouwen krijgen

Leuk om te weten
Een paard eet van nature de vitaminen en mineralen die het nodig heeft en stopt vanzelf.

Level 2: De zoete brok afbouwen

Producten:FitRight (Superfit), MuscleFit HP23, DigestFit Esparcette(esparcette korrel), gezonde beloningssnoepjes, graanvrije muesli
Periode: 6 tot 8 weken, observeer goed hoe snel je paard het voer opeet

Wat ga je doen?
Je blijft natuurlijk ruwvoer (ca. 2% van het lichaamsgewicht) geven, maar vermindert de basisbrok elke twee weken met een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid tot je op de helft zit. Daarnaast geef je:


Wat kun je merken?
Je paard kan wat gaan afvallen omdat het langzaam overgaat van suikerverbranding naar vetverbranding. De vacht gaat ook meer glanzen.

Leuk om te weten
Door de vetverbranding heeft je paard minder energiepieken en -dalen. Daardoor kan het beter en gelijkmatiger gaan presteren.

Level 3: Ruwvoer, Superfit en HP23 als basis

Producten: FitRight (Superfit),MuscleFit HP23,DigestFit Esparcette (esparcette korrel), gezonde beloningssnoepjes, graanvrije muesli
Periode: 6 tot 8 weken

Wat ga je doen?
Je gaat nu de laatste helft van de oude basisbrok langzaam afbouwen tot je paard volledig op ruwvoer en FitRight (Superfit) en MuscleFit HP23 staat. Observeer goed hoe snel je paard het voer opeet. Bij snel eten heeft hij meer mineralen nodig. Houd het gewicht van je paard goed bij door het te berekenen aan de hand van de formule ((Borstomtrek in cm)² x (Lengte in cm) / 11.880 = Gewicht van het paard in kg). Je kunt graan- en suikervrije muesli geven als extra verwennerij en esparcettekorrel als ondersteuning voor de darmflora. Wil je hem een keer verwennen? Geef hem dan als kleine beloning onze gezonde graanvrije FitTreats (Snaxx) paardensnoepjes, bijvoorbeeld voor tijdens of na het trainen.


Wat kun je merken?
Je paard heeft minder kans op gaskoliek en zijn vacht gaat meer glanzen, zelfs tijdens de rui.
Daarnaast krijgen sommige paarden een paar dagen tot enkele weken wat last van bultjes en streepjes op de huid. Dat komt door het afvoeren van opgebouwde afvalstoffen en is dus geen allergie. Eventueel kun je het afbouwen even uitstellen tot het effect verdwenen is.

Het kan zijn dat je paard nog een onderliggend probleem heeft dat aan het licht komt nu het immuunsysteem beter zijn werk kan doen. Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen verwijzen naar een voedingsdeskundige of een dierenarts

Leuk om te weten:

Overige producten

NaturalFit Luzerne
Dit is alleen de structuur- en vezelrijke stengel van de luzerne plant. Door veel kauwen maakt het paard meer speeksel aan. Met een positief effect op de vertering.

NaturalFit Esparcette
Naast een esparcettekorrel kun je ook kiezen voor de hele esparcetteplant ter ondersteuning van de darmflora.

CareFit Timothee
Timothee is een grassoort (Phleum Pratense). De hele plant wordt gemaaid, gedroogd en in een korrel geperst. Met een laag suikergehalte én een lager eiwitgehalte dan luzerne.

Al onze producten voor paarden