Metazoa reset protocol

Wil je je paard gezond over laten stappen op Metazoa? Gebruik dan ons reset protocol.

Als je overschakelt op Metazoa is dat voor jou en je paard of pony best even wennen. Lees voor een soepele overgang dit reset protocol goed door. Om te beginnen een aantal belangrijke uitgangspunten op een rijtje:

De visie: van suikerverbranding naar vetverbranding
Oorspronkelijk liepen paarden rond in de vrije natuur. Tarwe en spelt bestonden nog niet en granen waren in zeer beperkte mate beschikbaar. De spijsvertering van een paard was ingericht op vetverbranding. Tegenwoordig bestaat het menu van paarden voor een groot deel uit granen en daarin zitten veel suikers die een paard minder goed kan verteren. Het gevolg is een slechtere darmgezondheid en dat kan leiden tot allerlei klachten.

De praktijk: alle hedendaagse paarden komen vitaminen en mineralen tekort
In de vrije natuur kunnen paarden zelf variatie in hun menu brengen waardoor ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Op stal en in een weiland is dat natuurlijk anders. In het ruwvoer zitten vandaag de dag veel minder grassoorten en kruiden en je pony of paard heeft ook geen toegang tot andere voedingsbronnen (boombast, struiken, paddenstoelen, kleimineralen). Je paard zal van nature de impuls volgen om tekorten aan te vullen door te blijven eten. Met Metazoa FitRight kun je hem daarmee helpen.

Het type: heb je een koudbloed- of een warmbloedpaard?
Je weet natuurlijk dat er koudbloed- en warmbloedpaarden zijn. Dat verschil zie je aan de buitenkant, maar is ook merkbaar aan de binnenkant. Het spijsverteringssysteem van een warmbloedpaard is verder geëvolueerd en kan dus beter omgaan met suikers dan een koudbloedpaard. Die staat nog dichter bij het oerpaard. Dat verschil merk je ook als je wil overschakelen op vetverbranding. Bij warmbloedpaarden schakel je langzamer over of je gebruikt FItRight puur als supplement.

Het streefgewicht: bepaal welk gewicht je voor jouw paard ideaal vindt
Standaard valt een paard af bij de overgang van suikerverbranding naar vetverbranding. Dat kan prettig zijn, maar je wil natuurlijk geen mager paard. Bepaal dus voor je overschakelt het voor jouw paard ideale gewicht met deze formule: (borstomtrek in cm)² x (lengte in cm) / 11.880 = gewicht van het paard in kg. Gaat het afvallen te snel naar je zin, zeker bij een warmbloedpaard, neem dan meer tijd voor het overschakelen (vul extra aan met maximaal 3kg MuscleFit HP23 per dag) of gebruik FitRight alleen als suppletie (level 1).

De overgangslevels: Metazoa als voer of als supplement.
Overschakelen naar vetverbranding is voor een paardenlichaam geen kleinigheid. Geef je dier daarom ruim voldoende tijd om te wennen. Daarom adviseert Metazoa om te werken vanuit de volgende drie niveaus. Kijk daarbij goed naar hoe je paard reageert, het dier zal van nature aangeven wat goed voor hem of haar is. Je kan volledig overschakelen, maar het ook alleen bij level 1 of 2 houden.

Level 1: je vult vitaminen en mineralen aan naast het huidige menu.
Level 2: je gaat de zoete brok afbouwen tot de helft en geeft meer ruwvoer.
Level 3: maak van onbeperkt ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 het basismenu.

Onthoud dat de basis van een gezond paardenmenu ruwvoer is en dat het daar onbeperkt toegang toe moet hebben. Onze producten vullen de voedingsstoffen die in ruwvoer missen aan.

Belangrijke informatie voor je begint
Een pony of paard eet van nature de vitaminen en mineralen die het nodig heeft en stopt vanzelf als het daarvan voldoende heeft. Let dus goed op hoe je paard eet: door snel te eten geeft het aan dat het meer mineralen nodig heeft. Gaat je paard schrokken, zeker als het voedselnijd heeft, wees er dan extra alert op dat je de Metazoa FitRight brokken vijf minuten in water hebt laten weken voor je het geeft!

Het is normaal dat je pony of paard wat gaat afvallen als je gaat overschakelen naar vetverbranding. Gaat dat te snel naar je zin, dan zijn er twee mogelijkheden om te sturen.
  • Geef meer MuscleFit HP23, maximaal 3kg per dag
  • Neem meer tijd voor het afbouwen, verdubbel gerust de tijd die staat genoemd in een level of halveer de dosering. Heb je een warmbloedpaard? Wees hier dan extra alert op.

Blijft je paard afvallen, ga dan terug naar een level eerder. Dan is dit het optimale menu voor jouw paard of pony. Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op (085 0787979)

Meer over vet- en suikerverbranding

Tot de mens 14.000 jaar geleden begon met landbouw liepen paarden rond in de vrije natuur. Tarwe en spelt bestonden nog niet en granen waren in zeer beperkte mate beschikbaar. Tegenwoordig krijgen veel paarden kilo’s granen te eten en daar heeft hun vertering zich tijdens de evolutie niet op aangepast. Het probleem is dat in granen zetmeel zit. Die bestaan uit ketens glucosemoleculen die moeten worden afgebroken. Dat gebeurt door een enzym genaamd amylase. Paarden produceren te weinig amylase om het zetmeel in granen goed te verteren. Het gevolg: de onverteerde zetmeelmoleculen komen in de dikke darm terecht, waar slechte darmbacteriën ze afbreken. Daarbij ontstaan gifstoffen die de darmgezondheid aantasten en daarmee een scala aan gezondheidsproblemen bij het dier kunnen veroorzaken. Het verband tussen een slechte darmgezondheid en een ziek paard wordt niet door iedereen gelegd.

Paarden zijn dus ingericht op vetverbranding, die gelijkmatig energie levert. Hun spieren kunnen daardoor vanuit rust en kracht werken in plaats van korte explosies. Een goed gebalanceerd menu voor paarden bestaat daarom voor het overgrote deel uit ruwvoer (hooi en/of gras). Maar dat geeft niet zoveel variatie als grazen in de vrije natuur. Er zitten veel minder grassoorten, verschillende kruiden en ander voedingsbronnen (bomen/boombast/struiken/padden-stoelen/kleimineralen) in dan eigenlijk nodig zijn. Met ruwvoer alleen kan je dier een tekort krijgen aan mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen zoals eiwitten.

Paarden krijgen naast ruwvoer vaak muesli, brok en slobber waarin granen, melasse en soja verwerkt zijn. Daarmee krijgt een paard veel ballaststoffen binnen die problemen in gezondheid en gedrag kunnen veroorzaken. Je paard is eraan gewend en vindt het lekker, maar het is niet goed voor het spijsverteringskanaal en algehele metabolisme.

In de praktijk heeft je paard naast onbeperkt ruwvoer, aanvulling nodig van een supplement met hoogwaardige, exact samengestelde mineralen en vitaminen voor een optimale werking van het immuunsysteem. En eiwitten (HP23) voor de opbouw van spieren, banden, pezen en organen. Dat is nog eens extra belangrijk voor paarden waarmee wordt getraind. De basis van de methode van Metazoa is suppletie die aanvult wat je paard in het ruwvoer van vandaag mist. Zo natuurlijk mogelijk en vooral zonder schadelijke ballaststoffen.

Het mooie is dat een paard zelf zijn behoefte aan mineralen en vitamines aangeeft. Met name van de Fitright producten (vitamine en mineralen) zal het paard in het begin heel veel kunnen eten. Zodra de tekorten zijn aangevuld gaat het paard vanzelf minderen. Dit kan per week verschillen, want het is een natuurlijk proces. Hoe sneller het paard eet, hoe meer mineralen het nodig heeft.

Level 1: Mineralen en vitaminen aanvullen

Periode: 6 tot 8 weken

Wat ga je doen?
Je geeft gewoon het ruwvoer, zoals hooi en wat je normaal aan je paard voert. Daarnaast ga je tekorten aanvullen met mineralen en eiwitten. De eerste twee weken laat je de FitRight brokken vijf minuten weken in water voor je deze aan je dier geeft. Het menu ziet er als volgt uit:


Wat kun je merken?
  • Je paard kan soepeler en als het normaal nerveus is wat rustiger worden.
  • Je paard kan wat meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Je paard vindt in het begin de FitRight korrels misschien minder lekker omdat deze minder zoet zijn dan wat het gewend is.

Belangrijk:
Geef je Metazoa FitRight voor het eerst? Maak het product de eerste twee weken voor je het geeft dan even nat. Heeft je paard voedselnijd of blijft het schrokken? Voer de brok dan altijd nat.

Level 2: De zoete brok afbouwen

Periode: 6 tot 8 weken, observeer goed hoe snel je paard het voer opeet.

Wat ga je doen?
Het is belangrijk dat je vanaf nu onbeperkt ruwvoer geeft en je vermindert de zoete brok elke twee weken met een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid tot je op de helft zit. Het menu in level 2:


Wat kun je merken?
  • Je paard kan wat gaan afvallen omdat het langzaam overgaat van suikerverbranding naar vetverbranding. Met MuscleFit HP23 kun je dat opvangen (geef tot maximaal 3 kg per dag) en je paard wat ronder houden.
  • De vacht gaat meer glanzen

Leuk om te weten
Door de vetverbranding heeft je paard minder energiepieken en -dalen. Daardoor kan het beter en gelijkmatiger gaan presteren.

Level 3: Ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 als basis

Periode: 6 tot 8 weken

Wat ga je doen?
Je gaat nu de laatste helft van de oude basisbrok langzaam afbouwen tot je paard volledig op onbeperkt ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 staat. Het menu ziet er als volgt uit:


Wat kun je merken?
  • Je paard heeft minder kans op darmproblemen en zijn vacht gaat meer glanzen, zelfs tijdens de rui.
  • Sommige paarden krijgen een paar dagen tot enkele weken wat last van bultjes en streepjes op de huid. Dat komt door het afvoeren van opgebouwde afvalstoffen en is dus geen allergie. Eventueel kun je het afbouwen even uitstellen tot het effect verdwenen is.

Belangrijk
Als je vindt dat je paard te snel afvalt, vang dat dan op met MuscleFit HP23 (tot 3 kg per dag) of neem meer tijd voor het afbouwen (bijvoorbeeld door vier weken of nog langer te nemen voor het verminderen van de zoete brok). Heb je een warmbloedpaard? Wees hier dan extra alert op. Houd het gewicht van je paard goed bij door het te berekenen aan de hand van deze formule: (borstomtrek in cm)² x (lengte in cm) / 11.880 = gewicht van het paard in kg.

Geef je Metazoa FitRight voor het eerst? Week het product de eerste twee weken voor je het geeft vijf minuten in water. Heeft je paard voedselnijd of blijft het schrokken? Voer de brok dan altijd nat.

Het kan zijn dat je paard nog een onderliggend probleem heeft dat aan het licht komt nu het immuunsysteem geoptimaliseerd is. Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen verwijzen naar een voedingsdeskundige of een dierenarts.

Overige producten

NaturalFit Luzerne
Dit is alleen de structuur- en vezelrijke stengel van de luzerne plant. Een natuurlijke variant van ruwvoer. Volledig vrij van onnodige toevoegingen. Door veel kauwen maakt het paard meer speeksel aan. Met een positief effect op de vertering.

CareFit Timothee
Timothee is een grassoort (Phleum Pratense). De hele plant wordt gemaaid, gedroogd en in een korrel geperst. Met een laag suikergehalte én een lager eiwitgehalte dan luzerne.

NaturalFit HayCobs
Natuurlijke timotheebrok voor droog- en natvoer.

Al onze producten voor paarden